torstai 26. kesäkuuta 2014

Arla Pehmytjäätelö Mansikka

Törmäsin kaupan maitohyllyllä tee-se-itse-pehmikseen, joka vaikutti nerokkaalta idealta: yhden Pehmiksen hinnalla saisi 4-5 jäätelöannosta. Valmistukseen ei tarvita muuta kuin pakastin ja sähkövatkain, joten tämän täytyy onnistua minultakin. Superlyhyen työpäivän jälkeen on hyvä tilaisuus kokeilla omaa jäätelötehdasta.

Iskukuumennettu mansikanmakuinen pehmytjäätelöaines.

Tilavuus: 5 dl (4-5 annosta).
Valmistusmaa: Tanska.
Hinta: 2,99 € Minimani. Kyseessä oli tarjoushinta, normihinta taisi olla 3,69 € tai jotain.

Valmistusohjeet: Kaada kylmä seos n. 2 litran vetoiseen astiaan. Vispaa n. 3 minuuttia, kunnes seos on paksu ja ilmava.

Seos näyttää astiaan kaadettaessa paksulta mansikkajogurtilta. Syön lopputuloksen yksin, joten käytän seoksesta tässä vaiheessa vain 2 dl. Koemaistan seosta ennen vatkaamista, se maistuu todella keinotekoiselta ja teolliselta. Alan epäillä valmiin jäätelön maistuvuutta. Vatkaan seosta vähän yli kolme minuuttia. Mistä sen tietää koska seos on "paksua ja ilmavaa"? No, tämän näköistä se nyt on:

Pakasta vähintään 3,5 h.

Auts. Nyt tajuan ettei vatkausastia sovi pakastelokeroon. Pakko siirtää seos matalaan astiaan. Meneeköhän vaahto nyt pilalle, kun lusikoin sen toiseen astiaan?

Pakastumista odotellessa ehtii syödä, nukkua päiväunet ja pestä pyykkiä. Jossain vaiheessa huomaan että seos on ollut pakastelokerossa jo neljä tuntia. Rouhin vielä veitsellä pari palaa Marabou-suklaata, niin että voin sitten koristella valmiin annoksen. Maraboun suklaa on parasta mitä maailmasta löytyy, joten jos valmis jäätelö maistuu yhtä pahalta kuin jäätelöaines, niin suklaarouhe kyllä pelastaa sen.

Jos seos on ehtinyt jäätymään täysin, pehmennä sitä huoneenlämmössä tai mikrossa.

Jep, seos on jäätynyt klöntiksi. Nyt se on ainakin helppo siirtää takaisin vatkausastiaan. En uskalla laittaa seosta mikroon, ettei se sula liikaa, vaan pidän astiaa muutaman minuutin parvekkeella auringonpaisteessa.

Vispaa kuohkeaksi.

Onko seos nyt sulanut tarpeeksi, että sen voi vatkata? Lusikka uppoaa siihen kevyesti painamalla, mutta seos on silti puolijäistä. Kokeillaan. Käynnistän sähkövatkaimen ja ilmava vaahtoseos muuttuu sekunnissa kokkareiseksi. Äsken seosta oli astiassa kolmasosa astian tilavuudesta, mutta nyt sitä on yhtäkkiä vain pieni kokkareinen läntti astian pohjalla. Menikö tämä nyt oikeasti pilalle? Oliko seos vielä liian jäinen? Jatkan kuitenkin vatkaamista ja hiljalleen seos muuttuu jälleen kuohkeammaksi vaahdoksi. Miksei ohjeessa sanota kuinka kauan tätä pitää vatkata? Vatkaan seosta noin kolme minuuttia, sitten se näyttää suurinpiirtein samalta kuin ennen pakastusta. Nyt vaan jäätelö kuppiin ja suklaarouhe päälle! Koostumus vaikuttaa suhteellisen onnistuneelta, muistuttaa etäisesti Pehmistä.
Tuomio: Teollisen makuinen muka-jäätelö.
  • Voi luoja tämä on pahaa.
  • Siis tämä ei ole nähnytkään mansikkapehmistä. Maku on niin teollinen että pahaa tekee.
  • Valmistus oli melko helppoa, mutta silti kiukuttaa että tästä kokeilusta syntyi vain tiskejä ja paha maku suuhun.
  • Syön muutaman lusikallisen ja luovutan. Kaavin suklaarouheet annoksen päältä ja heitän niin sanotun jäätelön pois. Onneksi Marabouta jäi vielä muutama pala kaappiin. 
Arvosana: 1 (asteikolla 1-10)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti